Sommeren er her, ferien nærmer seg. Hele Norge trapper ned og går inn i en periode med hvilepuls og julistemning. Det er rettsferie i domstolene, ferieavvikling i forvaltningen og neste stortingsmøte er ikke før i slutten av september. Avisforsidene preges av agurknytt, NRK tapetserer sendeplanen med en ny minutt for minutt-satsning, ja til og med temperaturen i kommentarfeltene synker delvis når nettrollene er på charterferie.
Også rettspoliske ildsjeler har behov for ferie, men er du hypp på litt input samtidig? Frykt ikke – det er flust av muligheter for engasjement og påfyll også i sommermånedene. Under har vi samla diverse tips til aktiviteter og ting du kan sjekke ut i sommer.
NOAS arrangerer: Filmvisning og debatt om familiegjenforening
Kom på kulturhuset onsdag 20. juni kl.14. I forbindelse med Verdens flyktningdag inviterer UNHCR Nord-Europa og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Norgespremieren for filmen Sea of Sorrow, Sea of Hope.
Dokumentarfilmen, produsert av Magic Hour Films og UNHCR, gir et innblikk i hvordan krig splitter familier og tvinger mennesker til å flykte fra sine hjem, men også en mors desperate kamp for å bli gjenforent med sine barn.
Etter filmen følger en kort samtale om familiegjenforening og integrasjon med migrasjonsforsker Jan-Paul Brekke (Institutt for samfunnsforskning), Anders Prydz Cameron (Barneombudet) og en representant fra FNs høykommissær for flyktninger. Samtalen ledes av Generalsekretæren i NOAS, Ann-Magrit Austenå. Trailer for filmen kan sees på: www.seaofsorrowseaofhope.com
Feir kjærlighet og mangfold – vis støtte under Pride
Sommeren er pridetid, og det arrangeres festivaler i alle deler av landet. Selv om konseptet er feiring og budskapet er glede, er det ingen tvil om at det fremdeles er mye å jobbe for og at dette er en rettspolitisk viktig markering.
Oslo Pride kickstarter fredag 22. juni og byr på en drøy uke med konserter, debatter, foredrag, temakvelder, fester, pride park i Spikersuppa og ikke minst parade lørdag 30. juni. Har du ikke vært der før, bør du absolutt ta turen.I år skal blant annet Juristforbundet, Akademikerne, Jussbuss og Jurk gå i paraden, og det er bare å henge seg på. Program og mer info finner du her.
Ta et dypdykk i NRKs nettarkiver
NRK nett-tv er en lisenssponsa overflod av dokumentarer, nok til å fylle hele ferien om du vil. Sjekk i alle fall ut:
- Helene sjekker inn. Sjeldent innblikk i livet på innsiden av blant annet psykiatri, fengsel og utlendingsinternat. Rørende, engasjerende og vondt på samme tid.
- Brennpunkt: Fengslet og forlatt. Dokumentar om psykisk syke i fengsel og isolasjon. Handler om den gruppen av innsatte i norske fengsler som egentlig er for syketil å sitte i isolasjon men for farlige til å sone åpent med medfanger.
- Bennpunkt: Avhøyret. Vi får bli med inn i avhørsrommet når politiet i Oslo etterforsker et nytt drap. Norske avhørsmetoder vekker oppsikt internasjonalt, men fremdeles skjer det grove feil i norske avhørsrom.
NRK lager mye bra i podcastformat også. Her er litt inspo du kan få rett i øret:
- NRKs radiodokumentar Hele historien: Drapet på Benjamin Hermansen. Tredelt radiodokumentar om gutten som ble drept av nynazister på Holmlia. En hendelse de fleste av oss husker med gru, og som det er fint å bli påminnet aktualiteten av.
- NRKs radiodokumentar Hele historien: Overgrepene i Alvdal. Todelt radiodokumentar om opprullingen av overgrepssaken i Alvdal.
Samle inn penger til rettshjelpstiltakene på Oslo Legal Walk
Hold av datoen 5. september 2018. Da arrangerer Juristforbundet for første gang Oslo Legal Walk – en innsamlingsaksjon hvor alt overskuddet går til de frivillige rettshjelptiltakene Jussbuss, Gatejuristen, Juridisk rådgivning for kvinner og Barnas Jurist.
Følg med på Juristforbundets hjemmeside for mer info og påmelding.
I tillegg kan du stikke innom Arendalsuka hvis du befinner deg på sørlandet 13.-18. august. Her arrangeres det debatter om de fleste aktuelle politiske spørsmål. Du får også muligheten til å slå av en prat med en meningsfelle/meningsmotstander på stand.
Bokanbefalinger
Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet. (Bjørn Olav Jahr)
Viggo Kristiansen var ble dømt til 21 år med forvaring for drapene i Baneheia i 2000. Han har forsøkt å få gjenopptatt saken sin seks ganger, men Gjenopptakelseskommisjonen har sagt nei. Kan det likevel være at vi står ovenfor et justismord i en av de siste tiårenes mest omtalte kriminalsaker? Bjørn Olav Jahr er journalist, og har blant annet også skrevet Hvem drepte Bigritte Tengs? (2015)
Du ser det ikke før du tror det. Et kampskrift for barns rettigheter. (Inga Marte Thorkildsen)
Vold og overgrep mot barn skjer hele tiden, i alle kommuner i Norge. Dette er opphav til en rekke helseproblemer: fattigdom, rus, såkalte atferdsproblemer, selvmord og selvmordsforsøk. Inga Marthe Thorkildsen har skrevet et konstruktivt kampskrift for barns rettigheter. Boken dokumenterer omfanget og stiller spørsmål ved hvorfor vi som samfunn ikke gjør mer for å hindre vold og overgrep mot barn.
Skriv et blogginnlegg til kritiskjuss-bloggen
Alle medlemmer er velkomne til å skrive innlegg her på bloggen. Kanskje kommer inspirasjonen snikende mens du sløver i skyggen? Gi en lyd fra deg på blogg@kritiskjuss.no hvis du er interessert.
Ikke minst: Husk å melde deg på Høstseminaret 2018!
Det årlige høstseminaret går av stabelen på Bardøla høyfjellshotell 21. til 23. september. I år er temaet økonomisk ulikhet, og programmet er fullspekka med spennende problemstillinger og sosiale høydepunkter.
Mer info finner du her: http://www.rpf.no/?cat=28
Tekst: Karin Maria Svånå og Marie Natland Wabakken
Bildekreditering: Kevin Borrill på Unsplash